Data dodania: 2025-08-05
Laboratorium wyjazdowe zorganizowane przez dr inż. Milenę Marycz

Gorzelnia w Podolu Wielkim ma ponad 150-letnią tradycję. Od zawsze stanowiła integralną część gospodarstwa, które wraz ze zmianą ustroju po II wojnie światowej stało się PGRem, najpierw dzierżawionym a z czasem wykupionym w całości przez lokalnych rolników. Niegdyś była jednym z wielu obiektów tego typu, które ze swymi charakterystycznymi ceglanymi kominami stanowią łatwo rozpoznawalny element wiejskiego krajobrazu. Dziś jest jedną z nielicznych ocalałych gorzelni rolniczych.
Natomiast Browar w Elblągu od 1999 roku wchodzi w skład Grupy Żywiec. W tym czasie przeszedł szereg modernizacji. Obecnie zajmuje powierzchnię około 6,5 hektara. Wysoka jakość produktów, wytwarzanych w Elblągu, została potwierdzona m.in. w 2018 roku, zdobyciem przez Browar Elbląg Brązowej Nagrody Total Productive Management. Jest to jedno z najważniejszych wyróżnień przyznawanych browarom z Grupy Heineken na świecie. To zresztą nie pierwszy sukces elbląskich browarników – w marcu 2010 roku firmę uznano za najlepszy browar Heinekena w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednocześnie w browarze przykłada się ogromną wagę do jakości i bezpieczeństwa pracy – co potwierdzają: Złota Karta Lidera Bezpiecznej Pracy, przyznawana przez Centralny Instytut Ochrony Pracy oraz pozycja laureata ogólnopolskiego konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”.
Więcej o wycieczce, jak i historii miejscowości można przeczytać na stronie Wydziału Elektrotechniki i Automatyki PG.